Eerder Gestelde Vragen

Voeding zwangere teef

VRAAG

Wat is beter voor mijn (6 weken-)zwangere teefje: om haar gewone melk te laten drinken of karnemelk. En heb je iets van een voedingsadvies voor me. Ik geef haar nu in de ochtend 90 gram brokken, in de middag geef ik haar melk te drinken. In de avond geef ik haar 100gr kip of hondendiepvriesvlees met gepofte rijst een handvol met nog wat sperziebonen of andere groenten, net wat we hebben.

ANTWOORD

Een zwangere hond heeft goede voeding nodig, zodat ze voldoende voedingsstoffen binnen krijgt om de pups te laten groeien. Er zijn inmiddels speciale voedingen die geschikt zijn voor de dragende teef, zoals Hill's P/D of Science Plan Puppy (Mini) van Hill's. Dergelijke voeders bevatten meer energie en een aangepaste hoeveelheid mineralen zoals calcium (kalk).

De brokken bevatten uiteraard alle voedingsstoffen die je hond nodig heeft. De precieze hoeveelheid moet bepaald worden aan de hand van de ingrediëntenlijst of de bijsluiter van de fabrikant. Melk (of karnemelk) is uiteraard bedoeld om de hoeveelheid calcium in haar voeding te verhogen. Het maakt daarom niet uit wat je geeft. Het enige nadeel van (karne)melk is dat er honden zijn die het niet verdragen vanwege de melksuiker (lactose). Melksuiker (lactose) wordt bij mensen in de darmen afgebroken door speciale enzymen. Bij honden ontbreekt dit enzym vaak, waardoor diarree ontstaat.

De kip voorziet haar van (spier)eiwitten, maar heeft eigenlijk een te laag gehalte aan vitamines en mineralen. Kip is echter een goede voeding voor dieren die te dik zijn en kan dan enige tijd worden gegeven. Voor een zwangere hond is het eigenlijk onvoldoende. Groenten moet je vooral zien als een bron van vezels. Ze dienen dus als maagvulling. Bij een zwangere teef is dat juist niet gewenst, omdat ze tijdens de zwangerschap vaak al weinig willen eten.

Het is dus mogelijk om een zelf samengesteld voer te geven. De meeste voedingsstoffen zal ze echter uit haar brokken moeten halen, omdat de andere voedingsmiddelen toch te weinig voedingsstoffen, mineralen (zoals calcium) en vitamines bevatten.

Mocht je willen overschakelen op andere voeding dan zal dat langzaam moeten gebeuren. Meng daarvoor het oude voer met het nieuwe, waarbij je elke dag een klein beetje meer nieuw voer geeft. Deze overschakeling kan binnen een week gebeuren. Op die manier kunnen de darmen voldoende wennen aan de nieuwe voeding.

Voor meer informatie (in het Engels):
http://www.vth.vt.edu/clientsvisitors/sa-factsheets/sa-factsheets.asp?pregnant.txt

Naar het Vragenoverzicht

Laatste aanpassing 1-06-2008 | © 2018 Stijn Peters