Eerder Gestelde Vragen

Angst voor de kattenmand

VRAAG

Mijn oudste kat is doodsbang voor de kattenvervoermand. Gelukkig makeert hij nooit wat en hoeft hij alleen maar in het mandje voor zijn jaarlijkse inenting. Maar dat is dan ook meteen een drama. Eerst moet ik hem voorzichtig vangen en in één keer in de mand wurmen. Als het hem lukt de eerste keer te ontsnappen weet hij wat er komt en wordt het pas écht lastig. Eenmaal in het mandje maakt hij vreselijke geluiden (klinkt niet meer als kat, maar als een beest dat vermoord wordt) en probeert uit alle macht de mand uit elkaar te duwen (rug aan één zijde, pootjes aan de andere en dan maar uit alle macht duwen) of op een andere manier te ontsnappen. Hij gaat echt vreselijk te keer. De laatste keer heeft hij uit angst de hele mand en daarmee zichzelf ondergeplast. Het mandje staat het hele jaar door zichtbaar in zijn leefruimte. Hij slaapt er zelfs naast. Hoe kan ik hem minder bang maken? Of is er niets aan te doen en hoort het er nou eenmaal bij?

ANTWOORD

De belangrijkste aanpassing heb je zelf al gedaan: het mandje in de ruimte plaatsen waar de kat ook zit. Blijkbaar is het je kat niet duidelijk dat zijn mandje geen gevaar is voor hem. Waarschijnlijk heeft hij wel geleerd dat, wanneer hij opgepakt moet worden en in de mand wordt geplaatst, er iets engs kan gaan gebeuren. Dat gedrag is nog maar moeilijk te veranderen. Je zou het met hem kunnen oefenen, door hem steeds in de mand te zetten zonder het deurtje te sluiten. Misschien lukt dat. Of geef hem eten of lekkers in de mand. Zo wordt de mand iets aangenaams.

Alleen voor de dieren die panisch zijn voor de dierenarts stel ik voor om medicijnen te gebruiken. In dergelijke gevallen is Acepromazine het aangewezen middel. Dit kan als tablet worden toegediend en maakt de dieren slaperig.

Naar het Vragenoverzicht

Laatste aanpassing 1-06-2008 | © 2018 Stijn Peters