Eerder Gestelde Vragen

Ik wil een luipaardkat

VRAAG

Ik zag op de Positieflijst dat de Luipaardkat toegestaan is als huisdier. Ik heb al veel over deze wilde kat gelezen. Ik zou dit dier graag als huisdier willen hebben. Mijn plan is om hem te plaatsen in een 18m2 buitenkooi (met begroeiing en klimpalen enz.) en met een 15m2 binnenkooi. Wat zijn zaken waar ik op moet letten? Waar vind ik mensen met praktische ervaring hiermee? En waar kan ik aan deze kat komen?

ANTWOORD

De Latijnse naam van dit dier is "Prionailurus bengalensis" of "Felis bengalensis" (de Latijnse naam op de lijst is verkeerd gespeld). Daarnaast bestaat er ook nog een kattensoort, de Bengaalse kat, die ontstaan is uit een kruising tussen de Luipaardkat en de huiskat. Deze kat bundelt het ruige uiterlijk met het karakter van een huiskat.

Het belangrijkste met wilde katten - zoals de luipaardkat - is dat je voorzichtig bent in de omgang. Als je alleen huiskatten gewend bent, dan kun je nog wel eens voor verassingen komen te staan. Laat er onder geen beding (kleine) kinderen bij in de buurt, omdat ze die ernstig kunnen verwonden. Natuurlijk kunnen ze wat dat betreft ook gevaarlijk zijn voor volwassenen. Hoe dit zit met door mensen gefokte luipaardkatten is natuurlijk maar afwachten, want ze kunnen net zo goed hartstikke lief zijn. Contact zoeken met iemand die al luipaardkatten heeft kan daarbij vaak helpen (zie onderaan). Wel las ik dat ze ondanks alles erg schuw blijven (het zijn waarschijnlijk geen echte knuffeldieren). Verder heb ik qua gedrag gevonden dat luipaardkatten waarschijnlijk graag alleen leven, dus zonder soortgenoten. Ze houden van goede verstopmogelijkheden. En ze zwemmen en klimmen graag.

Belangrijk is dat je, voordat je besluit een luipaardkat aan te schaffen, je goed inleest. Zowel over gedrag en huisvesting als over dieet en behoeften. Zoek daarnaast contact met andere eigenaren. Daarnaast moet je zeker weten dat je tien tot twintig jaar voor de kat kunt zorgen. Het is niet de bedoeling dat het dier binnen enkele maanden in een asiel of bij stichting AAP terecht komt. En zoek een dierenarts die weet hoe hij met het dier moet omgaan (nou zal de luipaardkat wat dat betreft niet zo veel afwijken van een normale kat). Als je dat allemaal op een rijtje hebt gezet en nog steeds een luipaardkat wilt aanschaffen dan moet je er voor gaan.

Om nog op je andere vragen terug te komen. Ik ken geen personen die luipaardkatten verkopen. De ruimte die je beschrijft lijkt mij inderdaad erg geschikt. Mocht het mogelijk zijn dan kun je misschien nog een vijvertje aanleggen.

Enkele sites over de Luipaardkat:

Naar het Vragenoverzicht

Laatste aanpassing 1-06-2008 | © 2018 Stijn Peters