Eerder Gestelde Vragen

Verzorging van een weeskitten

VRAAG

Sinds twee weken voed ik een katertje op dat door de moederpoes is verstoten. Het diertje is vier weken oud en weegt nu 150 gram. Hij krijgt van mij lammerenmelk uit een pipetflesje. Als ik de melk op een schoteltje doe, wandelt hij er gewoon doorheen. Kan ik doorgaan met het geven van melk of moet ik nog andere speciale voeding kopen? Wat is de normale gewichtstoename voor een kitten? Na het drinken gaat hij altijd slapen, heeeeel veel. Is dat normaal? Het katertje heeft vlooien. Kan en moet ik een kater van vier weken al vlooien-vrij maken met een speciaal vlooienmiddel?

ANTWOORD

Om te weten te komen hoe het met je kitten gaat, kun je het beste elke dag zijn gewicht noteren. Op die manier kun je zien of je kitten goed groeit. Afvallen of gelijk blijven in gewicht mag hij in ieder geval niet! In dat geval krijgt hij te weinig voedingsstoffen binnen. Kittens horen elke dag 10% van hun lichaamsgewicht zwaarder te worden. Is hij nu 150 gram dan moet hij een dag later 15 gram gegroeid zijn.

Omdat een kitten van vier weken al vaste voeding mag hebben is de exacte hoeveelheid melk niet goed te bepalen. De beste melk voor kittens is de kittenmelk. Andere melk is niet helemaal verkeerd, maar heeft vaak niet de juiste samenstelling. Vaak verdragen ze kittenmelk ook beter.

Omdat kittens váák willen drinken (minimaal 8 keer per dag) moet die gelegenheid er ook zijn. Het makkelijkste is om hem te leren uit een bakje te drinken. Vaak werken bakjes met een (hoge) rand beter, omdat je kitten er niet zo gemakkelijk doorheen kan lopen. Ze hebben vaak ook sneller door dat er wat in zit. Soms helpt het om met een vinger op de melk of het water te tikken. De meeste kittens komen dan geïnteresseerd kijken. Door de rimpeling zien ze ook tot waar de melk of water staat. Helpt bij het voorkomen van een natte neus! Zorg dat er, zeker 's nachts, een bakje met kittenmelk klaar staat.

Katten (en zeker kittens) moeten de hele dag door een volle maag kunnen hebben. Ze eten dan ook vele malen per dag. Aan te raden is om hem speciaal voer voor kittens te geven. Zorg voor een bakje met harde brokken. Daar mag hij zoveel van als hij wil. De eerste weken kun je hem ook blikvoer geven. Ga af op de hoeveelheid die op de verpakking staat en geef ongeveer vier porties per dag. Als je begint met nieuw voer, bouw het dan rustig op. Geef de eerste drie dagen de helft van de aanbevolen hoeveelheid. Daarna mag hij de hele hoeveelheid. Op die manier kunnen zijn darmen wennen aan het nieuwe eten.

Kittens horen heel veel te slapen. Net als bij mensenbaby's worden alle ervaringen van die dag tijdens de slaap verwerkt. Het helpt hun hersenen te ontwikkelen. Een slapend kitten kun je dan ook beter niet wakker maken.

Vlooien bestrijden kan al van jongs af aan. Let op dat je bij kittens niet alle vlooienmiddelen kunt gebruiken! Informeer bij je eigen dierenarts voor de juiste middelen. Een middel als Stronghold werkt erg goed als je kitten al vlooien heeft. Naast het ontvlooien moet je ook de omgeving vlovrij maken. Dit kan door goed te stofzuigen op de plekken waar je kat kan komen. Gooi dekens en kussens waarop je kitten graag ligt in de was. Voor moeilijk schoon te krijgen plekken kun je ook vlooiensprays gebruiken. Vraag ernaar bij je dierenarts.

Een goede website met alles over kittens (in het Engels):
http://frontline.uk.merial.com/health_guides/kitten_care.asp

Naar het Vragenoverzicht

Laatste aanpassing 1-06-2008 | © 2018 Stijn Peters