Eerder Gestelde Vragen

Informatie over Zo├Ânosen

VRAAG

Ik wilde graag meer informatie over zoönosen. Wat zijn het en kun je een paar voorbeelden geven.

ANTWOORD

Een zoönose is een ziekte die de mens kan oplopen door contact met dieren. Deze ziekte kan een bacterie zijn of een virus. Ook een eiwit kan een ziektemaker zijn. Enkele voorbeelden van ziekten die als zoönose worden bestempeld zijn:

BSE - ook wel gekke koeienziekte genoemd, is in feite een eiwitstreng die via het eten van besmet vlees wordt overgedragen. Dit eiwit verandert de structuur van de zenuwcel waardoor deze ten gronde gaat en er gaten in bijvoorbeeld de hersenen over blijven. Het eiwit is zeer lang besmettelijk en moeilijk weg te krijgen uit de omgeveing (blijft zelfs op een grasveld achter wanneer koeienkarkassen worden verbrand, iets wat vooral in Engeland gebeurde).

Rabiës/Hondsdolheid - kan via beten van dieren worden overgedragen. De ziekte wordt veroorzaakt door een virus. De ziekte speelde zich enkele eeuwen geleden af onder een deel van de Engelse bevolking. Hierdoor ontstonden de verhalen over vampiers, aangezien het gedrag van vampiers lijkt op dat van een hondsdolle persoon. Symptomen zijn onder andere aggressief gedrag, afgewisseld met oversexuele neigingen (zowel bij mens als dier).

Salmonella - via besmet vlees kan deze bacterie de darm in komen. Salmonella kan dodelijk zijn voor jonge kinderen en bejaarden. Gek genoeg geeft Salmonella bij kippen (hoofdbron van Salmonella) meestal geen symptomen, de kip is dus een symptoomloze drager van de Salmonella.

Kijk ook eens voor meer informatie op:
www.who.int/inf-fs/en/fact124.html

Naar het Vragenoverzicht

Laatste aanpassing 1-06-2008 | © 2018 Stijn Peters