Eerder Gestelde Vragen

Werkstuk over dierenartsen

VRAAG

Ik moet voor school een werkstuk over dierenartsen maken. Later wil ik dierenarts worden. Ik heb een paar vragen gemaakt, zou je die willen beantwoorden?

ANTWOORD

1. Hoe bent u op het idee gekomen om dierenarts te worden?
Al toen ik heel klein was wilde ik al dierenarts worden. Als ik in de dierentuin was wilde ik steeds de dieren eten geven en ze aanraken, maar helaas kon dat niet. Toen ik op de middelbare school nog steeds dierenarts wilde worden heb ik besloten om diergeneeskunde te gaan studeren.

2. Welke opleiding(en) heeft u gevolgd?
Eerst het atheneum en daarna naar de universiteit van utrecht (studie: diergeneeskunde)

3. Hoelang duren die opleidingen en wat voor stage kan je volgen?
Diergeneeskunde duurt 6 jaar. De eerste vier jaar zijn theorie. Dan moet je veel boeken lezen. De laatste twee jaar loop je stage in de kliniek van diergeneeskunde in Utrecht.

4. Wat vindt u zo leuk aan het beroep dierenarts?
Het allerleukste vind ik dat ik de mogelijkheid heb om zieke dieren beter te maken. Daarnaast vind ik het erg interessant om te leren hoe het lichaam in elkaar zit.

5. Wat verdien je in dienst? En in eigen praktijk?
Je kunt als dierenarts in dienst gaan bij een praktijk. Je krijgt dan gewoon per uur betaald volgens de CAO voor dierenartsen. Als je een eigen praktijk hebt krijg je alleen geld als je praktijk winst heeft gemaakt. Gelukkig lukt dat de meeste praktijken wel.

6. Is het zwaar werk?
Dat ligt eraan wat je gewend bent. Ik vind het zelf niet zo zwaar.

7. Wat moet een dierenarts allemaal doen?
Het meeste ben je bezig met mensen. Dat klinkt misschien raar, maar tijdens een spreekuur ben je vooral met de eigenaren van dieren bezig. En je moet zieke dieren helpen door ze medicijnen te geven. Verder moet je kunnen opereren.

8. Welke vakken heb je nodig als je dierenarts wilt worden?
De precieze eisen staan op www.vet.uu.nl onder het kopje scholieren. Maar als ik het goed heb moet je VWO (atheneum of gymnasium) volgen met studiepad 'natuur en techniek' of 'natuur en gezondheid' (met biologie 1,2).

9. Wat zijn de werktijden?
De werktijden verschillen per praktijk. Dat kan ik dus niet zeggen.

10. Is het moeilijk om een goede dierenarts te worden?
Nadat je diergeneeskunde hebt gedaan weet je heel veel. Maar een goede dierenarts ben je pas als je die informatie ook aan mensen kunt overbrengen. Je moet de eigenaren dus kunnen vertellen wat er mis is met hun dier. En je moet ze goed advies geven. Uiteindelijk bepalen eigenaren of je een goede dierenarts bent. Ze komen namelijk terug als je een goede dierenarts bent.

Ik hoop dat ik je een stuk op weg geholpen heb met je werkstuk. Erg veel succes ermee.

Naar het Vragenoverzicht

Laatste aanpassing 1-06-2008 | © 2018 Stijn Peters