Eerder Gestelde Vragen

Geschiedenis van dierenartsen

VRAAG

Ik wil graag een spreekbeurt houden over dierenartsen. Maar nu wil ik ook nog wat over de geschiedenis vertellen. Wat gebeurde er vroeger als huisdieren of boerderijdieren ziek werden? Was er toen ook al een dierenarts, en hadden die ook echte medicijnen? Hoe deden ze dat?

ANTWOORD

De eerste dierenartsen, vóór het jaar 0, hielden zich voornamelijk bezig met de paarden van de legers. De legers moesten namelijk het land verdedigen. En daar konden ze geen zieke paarden bij gebruiken. In de eeuwen die daarop volgden is de dierenarts steeds meer taken op zich gaan nemen.

Aan het begin van de vorige eeuw (rond 1900) hield de dierenarts zich vooral bezig met vee op boerderijen (er waren toen nog niet zo veel huisdieren). Als een dier ziek was werd de dierenarts erbij gehaald. De dierenarts had medicijnen en allerlei apparatuur om dieren beter te maken.

In de loop van de jaren zijn er steeds meer en steeds betere medicijnen ontwikkeld. En ook de apparatuur werd steeds beter. Op dit moment worden door dierenartsen dezelfde apparaten gebruikt als in ziekenhuizen. Zo hebben de meeste dierenartsen een röntgenapparaat en een echo. En heel veel verschillende medicijnen en spuiten.

Naar het Vragenoverzicht

Laatste aanpassing 1-06-2008 | © 2018 Stijn Peters