Eerder Gestelde Vragen

Dierproeven

VRAAG

Ik heb een artikel gelezen van een meisje die de opleiding heeft aangeklaagd, omdat zij schijnbaar meer met de exploitatie van dieren bezig was dan met het genezen van dieren. Ervaar jij dat ook zo? Het is namelijk niks voor mij om proeven te doen op dieren met zoutzuur. Een dier met veel pijn uit zijn lijden verlossen is namelijk heel iets anders.

ANTWOORD

Die studente is begonnen met de studie tot dierenarts. Het is naïef om te zeggen dat iedereen na zijn studie bezig gaat met het genezen van dieren. Voor Gezelschapsdieren (GD) is dat voor een groot deel wel zo, maar voor de Landbouwhuisdieren (LHD) in mindere mate. In deze sector gaat het om dierenliefde, maar ook voor een deel om winst. Begrijpelijk, want de boer moet ook eten. En dat je geen dieren hoeft te slachten om aan vlees te komen is natuurlijk ook een illusie. Bij het slachten wordt gelukkig nog altijd gekeken naar de meest diervriendelijke manier. Ook al ziet het er dan erg onmenselijk uit.

Tijdens de studie heb ik nog nooit een proef hoeven doen waarbij een dier leed. Je moet in je eerste jaar snijden in een dode hond voor de anatomielessen. Er worden een dode koe en een dood paard geopend. En voor een experiment wordt een ratje opgeofferd. Maar bovenal worden ze op een, volgens onze begrippen, diervriendelijke manier gedood. Bij het doden wordt je overigens niet betrokken. Verder heb ik een keer een kuikentje moeten onthoofden om inzicht te krijgen in de organen van een kip. Dat wordt dan op een manier gedaan waarbij het kuiken zo min mogelijk voelt/lijdt.

Over dierproeven in laboratoria weet ik niet veel, maar dat wordt allemaal gecontroleerd. Niet alleen door de bedrijven die ze uitvoeren, maar ook door speciaal daarvoor aangewezen commissie (met daarin o.a. dierenartsen, rechtsmensen en onderzoekers). Zij beoordelen of tijdens een proef een dier te vel lijden zal of dat de proef ook met minder dieren kan. Proeven voor cosmetica zijn in Nederland verboden.

Het is naïef te zeggen dat je als dierenarts alleen maar dieren beter maakt. Je moet in je achterhoofd houden dat je soms bezig bent om winst en dierenbelangen tegen elkaar af te wegen of je bent afhankelijk van de wensen van de klant. En daar kun je niet altijd omheen, anders kan je praktijk wel eens veranderen in een opvangtehuis.

Naar het Vragenoverzicht

Laatste aanpassing 1-06-2008 | © 2018 Stijn Peters