Eerder Gestelde Vragen

Jeuk, korsten: allergie?

VRAAG

Ik heb een kater van 2 jaar die enkele keren per jaar huiduitslag krijgt (wondjes met korstjes). De korstjes vallen met haar en al uit. Later krijgt hij ook weer nieuw haar. Als hij krabt aan de korstjes is de wond nat. De uitslag verspreidt zich vrij snel en begint op het hoofd en verder overal tot tussen de tenen toe. Ik ben al bij mijn dierenarts geweest, maar die weet niet wat het is. Zelf denk ik dat het misschien wat met het warme weer te maken heeft (hij heeft het nu weer).

ANTWOORD

De belangrijkste plek waar jeukklachten bij de kat starten zijn óf op de achterzijde van het lichaam (door vlooienallergie) óf aan de kop, net voor de oren (door een andere vorm van allergie). Op voorhand is niet te zeggen om welke vorm van een allergie het gaat, maar het beeld lijkt erg op een allergie. Bedenk wel dat het onderzoek naar de oorzaak lang kan duren, omdat de huid lange tijd nodig heeft om te herstellen.

Vlooienallergie
Ik zou eerst een zorgen voor een goede bescherming tegen vlooien. Dat betekent dat alle dieren in huis moeten worden ontvlooid, iets wat maandelijks moet worden herhaald. Het beste middel is Stronghold. Ook al heeft je kat geen vlooien, wil dat niet zeggen dat hij ze niet heeft (gehad). Andere huisdieren kunnen onder de vlooien zitten zonder problemen. Een dier met een vlooienallergie zal plekken krijgen en aangezien die jeuken, bijt hij zolang totdat hij de vlo te pakken heeft.

Voedingsallergie
Als je bezig bent met een goede vlooienbestrijding en de klachten komen terug is het verstandig om andere vormen van allergie uit te zoeken.  De eerste en belangrijkste andere vorm is de voedingsallergie. Deze kan ontstaan ten opzichte van elke voeding, ook voer wat hij al jaren krijgt. De enige manier om erachter te komen of een voedingsallergie speelt is hem een voeding te geven die hij niet eerder had (zonder extraatjes). Hij mag dan alleen dit voer en verder niets anders, geen koekjes, geen snoepjes, geen kattensnoep, geen kattenvoer etc. Een goede voeding om mee te testen is Hill's Z/D brok of blik óf Hill's D/D blik. Maak voor je begint een keuze uit deze voedingen en gebruik alleen steeds die ene voeding. Wisselen mag dus niet! Geef dezelfde voeding gedurende 6 weken en bekijk wat het effect op de huid is. Zie je een positief effect dan moet je na die 6 weken het oude voer van je kat geven (het is dus belangrijk dat je iets van het voer en extraatjes als snoepjes over houdt dat je gaf op het moment dat de klachten begonnen). Zie je na het geven van het oude voer/kattensnoepjes dat de klachten terug komen, dan weet je 100% zeker dat het een voedingsallergie is. Zag je een goed effect en komen de klachten met het oude voer/snoepgoed niet terug dan berustte dit alles op toeval en moet je denken aan atopie.

Atopie
Een allergie voor alles wat in de lucht zweeft (pollen, stofmijt etc). Deze wordt als laatste getest, omdat hij én moeilijk te onderzoeken is én moeilijk te behandelen is. Het is dus van belang dat je het onderzoek opbouwt met eerst de vlooien, dan de voeding en dan de atopie. Bij dit onderzoek wordt alleen gekeken op welke allergenen (stoffen die een allergie kunnen opwekken) je kat reageert. De test is niet bedoeld om een atopie aan te tonen. Er zijn soms dieren die met het onderzoek wel allergisch reageren op een stof, maar er niet allergisch voor zijn. Dit komt doordat de werkelijke allergie een reactie opwekt die storend werkt. Dit is dan ook de reden om het rijtje vlooien/voeding/atopie af te gaan. Om uitzoeken van een atopie kan door middel van een huidtest (waarbij allergenen onder de huid worden gespoten) of door middel van een bloedtest. Het doel is te kijken welke allergenen de hoogste reactie geven. Uiteindelijk wil je met de uitslag komen tot een vaccin voor de allergie. Op deze manier probeer je je kat minder allergisch te maken.

Naar het Vragenoverzicht

Laatste aanpassing 1-06-2008 | © 2018 Stijn Peters