Eerder Gestelde Vragen

Hijgende hond en narcose

VRAAG

Ons hondje  heeft sinds vorig jaar een ruis op het hart waar ze Fortekor voor krijgt. Ze werd er niet levendiger op en dus wilden we een bloedtest af laten nemen. De dierenarts zou de bloedtest onder lichte narcose afnemen en dan meteen wat tandsteen verwijderen. Tijdens het tandsteen verwijderen werd ze ineens heel erg benauwd en heeft ze aan de zuurstof gelegen. Uit het bloedonderzoek kwam dat ze een leverprobleem had, maar wat precies kon hij niet vertellen omdat er dan een leverpunctie genomen zou moeten worden. Een paar dagen na de narcose begon ze ineens te hijgen, zomaar uit het niets. Als ze gaat liggen of eten krijgt is het hijgen meteen over. daarna gaat ze dan weer verder. Ze heeft geen blauwe tong en ze oogt niet benauwd. Kan dit hijgen te maken hebben met de plotselinge benauwdheid tijdens de narcose? Onze dierenarts heeft ook de Ziekte van Cushing laten vallen. Zou dit het ook kunnen zijn?

ANTWOORD

Jullie hondje krijgt Fortekor sinds een jaar. Voor zover ik begrijp is er geen ECG, röntgenfoto of echo gemaakt van het hart? Zolang dat niet gebeurd is het moeilijk te zeggen wat de invloed van het hart is op jullie hondje. Tijdens de narcose die ze heeft gekregen zijn er blijkbaar complicaties opgetreden. Ook daar zijn meerdere oorzaken voor te geven, maar waar je het eerst aan denkt is toch een hart- of longprobleem. Een hond met de ziekte van Cushing zal onder narcose geen complicaties krijgen, die treden pas achteraf op. Een hartprobleem is dus veel waarschijnlijker. Veel voorkomende verschijnselen van een hond met een hartprobleem zijn de blauwe tong, hoesten en toenemende benauwdheid. Ook hijgen kan optreden bij een hartprobleem.

Een leverprobleem wordt veelal gebaseerd op het bloedonderzoek. Als je weet welke waarden afwijkend zijn weet je pas wat er is. Ik denk dat het verstandig is om de leverwaarden te achterhalen. Met name waarden als ALT (=GPT = Alanine Aminotransferase) en AF (=AP = Alkaline Phosphatase) zijn van belang voor de lever. Daarnaast ook de galzuren in het bloed. Mocht je hond verhoogde AF en Galzuren hebben, dan kan dat een leverprobleem inhouden. Een verhoogde AF en ALT kan ook een leverprobleem doen vermoeden, maar de combinatie is iets minder specifiek. Als alleen de AF verhoogd is, dan behoort een leverprobleem en - onder andere - Cushing tot de mogelijkheden. Maar bedenk dat ook vanuit een hartprobleem, ouderdom en ontstoken tanden een verhoging van bepaalde leverwaarden kan ontstaan. Om de diagnose Cushing te stellen is echter niet alleen de bloedwaarde van belang. Een  hond met Cushing zal ook meer drinken en plassen dan normaal. Voor een hond van 10 kilo betekent dat meer dan een liter per dag (voor 5 kilo 500ml per dag enz). Als jullie het idee hebben dat jullie hond veel drinkt is het misschien verstandig hier onderzoek naar te doen. Het beste onderzoek naar de ziekte van Cushing is om urine te verzamelen gedurende twee dagen en daarin het cortisol-gehalte te meten. Zie ook:
http://www.dierenkliniek.com/web/index.php?page=Cushing_Hond

Gezien jullie verhaal denk ik dat het verstandig is om te beginnen met onderzoek naar het hart. Dit zal naast een goed lichamelijk onderzoek ook een ECG en röntgenfoto inhouden. Daarnaast kan er eventueel op een later tijdstip een echo worden gemaakt voor de beoordeling van het hart. Mochten deze onderzoeken niet mogelijk zijn bij je eigen dierenarts ga dan op zoek naar een praktijk waar ze ervaring hebben met deze technieken. Voor deze onderzoeken is geen narcose nodig, noch gewenst. Zie ook:
http://www.dierenkliniek.com/web/index.php?page=ECG

Naar het Vragenoverzicht

Laatste aanpassing 1-06-2008 | © 2018 Stijn Peters