Eerder Gestelde Vragen

Anaalklier problemen

VRAAG

Mijn hond heeft geregeld last van een opgezette anus klier. Dat komt meestal voor als ze getrimd is. Het jeukt en ze wil dan niet goed meelopen, steeds zitten en op het kleed rondjes draaien op haar gat. Wat kan ik hier aan doen om te voorkomen dat ze er steeds last van krijgt? Uitknijpen is een optie maar ik ben daar niet zo goed in!

ANTWOORD

Anaalklieren kunnen verstopt raken door verschillende redenen. Bij sommige dieren is dit iets wat zich vaker herhaalt. De enige manier om op dit moment de problemen te verhelpen is het uitknijpen van de klieren. Het uitknijpen kun je zelf doen of door een dierenarts laten doen. Misschien kan de dierenarts het voordoen.

Heeft je hond er veel te veel last van dan is er ook een operatie waarbij de anaalklieren worden verwijderd. Deze operatie mag alleen worden uitgevoerd door dierenartsen met ervaring hiermee. De kringspier van de anus mag namelijk niet worden beschadigd, dit kan leiden tot ontlastings-incontinentie. Bij de operatietechniek die dit risico niet heeft worden de anaalklieren vanaf de zijkanten benaderd en verwijderd.

Naar het Vragenoverzicht

Laatste aanpassing 1-06-2008 | © 2018 Stijn Peters