Eerder Gestelde Vragen

Hemolytische anemie

VRAAG

De 12-jarige vrouwelijke Shih Tzu van een kennis van mij heeft een ziekte genaamd niet-regeneratieve autoimmuun hemolytische anemie. De reguliere dierenartsen hebben aangeraden om een jaar lang chemotherapie te doen, maar mijn kennis denkt dat haar hond dat niet aan zal kunnen. Daarom zoekt ze naar een alternatieve therapie. Weet u misschien iets?

ANTWOORD

Bij immungemedieerde hemolytische anemie (iha) worden rode bloedcellen afgebroken doordat het afweerstelsel van de hond zijn eigen cellen aanvalt. De afweer moet dan geremd worden. Dit kan op een aantal manieren gedaan worden. De meest gekozen manier is door toediening van corticosteroïden, zoals prednison of cortison. Deze behandeling moet meestal levenslang worden gegeven. In dat geval kan het als effect hebben dat de hond dikker wordt en meer gaat drinken en plassen.

Wanneer blijkt dat de corticosteroïden niet het gewenste effect hebben, dan wordt pas gegrepen naar de echte chemotherapie. Daarvoor worden sterkere middelen gebruikt. Deze therapie is vele malen duurder dan het gebruik van corticosteroïden. Meestal blijkt het echter niet nodig te zijn om chemotherapie toe te passen, omdat de dieren voldoende reageren op corticosteroïden.

Naar het Vragenoverzicht

Laatste aanpassing 1-06-2008 | © 2018 Stijn Peters