Eerder Gestelde Vragen

Hond met veel jeuk

VRAAG

Mijn hond heeft een allergie en we kunnen er niet achter komen waarvoor. Zelfs een allergie test is niet voldoende voor het uitsluiten van een en ander. Hoe kan ik hem een beetje verlichting geven voor de hotspots die hij heeft? Hij heeft wat kale plekjes door het bijten. Weet je toevallig ook iets wat echt werkt tegen de jeuk?

ANTWOORD

Het is erg belangrijk om te achterhalen waar je hond allergisch voor is. Een tijdelijke verbetering van jeukklachten bij een allergische hond krijg je met corticosteroïden. Deze hormonen verminderen de (jeuk)klachten, maar hebben op de lange termijn ook bijwerkingen. Het liefst worden ze dan ook niet levenslang gegeven. Andere behandelingen zijn afhankelijk van de oorzaak van de allergie.

De meest voorkomende allergieën zijn de vlooien- of voedsel-allergie en een aandoening die atopie wordt genoemd. Atopie is vergelijkbaar met hooikoorts bij de mens. De plaats en uitgebreidheid van de huidproblemen kunnen veel zeggen over de oorzaak. Vlooienallergie wordt vaak gezien op de achterzijde van het lichaam. bij een voedselallergie en atopie doen vaak de poten mee. Ze worden kaal en rood.

De eerste stap in het vinden van de oorzaak is een goede ontvlooiing. Als je zeker weet dat je hond geen vlooien heeft dan is de voedselallergie of atopie waarschijnlijker. Maar bedenk dat een vlooienbeet voor een allergische hond al genoeg is. Het beste zijn middelen die op de vacht moeten worden toegediend, zoals Stronghold of Promeris Duo. Middelen die als tablet worden toegediend komen via het bloed in de huid. De vlo moet dan eerst bijten voordat het de stof binnen krijgt. Een beet leidt dan al tot jeuk.

Een voedselallergie wordt uitgesloten door gedurende 6 weken alleen een hypo-allergeen dieet te geven. Dit dieet kun je zelf samenstellen. Het bestaat uit rijst en vlees. Als vlees moet gekozen worden voor een soort dat je hond nog nooit heeft gehad, zoals struisvogel (o.a. verkrijgbaar in het diepvriesvak van de Aldi). Behalve de rijst en het vlees mag niets anders worden gegeven, dus geen bot, geen koekjes, geen ander lekkers. Na 6 weken moeten de huidklachten sterk verbeterd zijn. Zo niet, dan blijft de atopie alleen over. Als het inderdaad om een voedselallergie gaat moet je het voer aanpassen. Probeer dan een commercieel verkrijgbaar hypo-allergeen dieet uit.

Atopie kan worden geteste door het uitvoeren van een allergietest. Daarbij worden allerlei extracten in de huid ingespoten, van stofjes als huisstofmijt, pollen en haren. Een reactie geeft aan voor welke stof er een allergie is. Er bestaat een behandeling voor zo'n allergie, maar die heeft niet altijd het gewenste effect. Daarbij moet je hond - wekelijkse of maandelijkse - injecties krijgen die hem ongevoeliger maken voor de stof. Er zijn honden die op die manier minder last hebben van hun allergie.

Zoals je ziet is het heel belangrijk om achter de oorzaak van de allergie te komen, voordat er een therapie kan worden gestart. Mocht het voor je eigen dierenarts niet mogelijk zijn het onderzoek uit te voeren dan kun je je laten doorsturen. Een mogelijkheid is de Faculteit Diergeneeskunde, waar het hele huidonderzoek wordt uitgevoerd. Zij hebben ook de mogelijkheid om een therapie te kiezen.

Kijk ook eens op www.utskinvet.org.

Naar het Vragenoverzicht

Laatste aanpassing 1-06-2008 | © 2018 Stijn Peters