Eerder Gestelde Vragen

Hond met Cushing

VRAAG

Ik zoek me suf op internet naar het syndroom van Cushing. Bij mijn hondje is Cushing ontdekt. Klachten nu: dikke buik, veel plassen, veel drinken, veel eten, plassen in huis, verkleuring van de huid (bij de nek), verlies van haren (dunnere vacht, geen kale plekken) en een vergrote lever. Maar wat is de ziekte van Cushing?

ANTWOORD

De ziekte van Cushing verandert heel wat in het leven van je huisdier. Wat je aan de buitenkant ziet is het gevolg van een verstoring in de hormoonbalans van de bijnieren. De bijnier is een klein orgaantje dat dicht bij de nier ligt. Het maakt verschillende hormonen aan. Een aantal daarvan zijn betrokken bij stressreacties.

Er zijn twee manieren waarop de ziekte van Cushing kan ontstaan. Of het is een tumor in (een van) de bijnieren. Of het komt door een tumor in de hersenen die stoffen aanmaakt die
de bijnieren stimuleren.

  • Om de ziekte te verhelpen kan een operatie worden overwogen. Bij die operatie wordt de tumor verwijderd. Dat kan dus in de hersenen of in de bijnier zijn. Daarna zal je hond wel zijn hele leven medicijnen moeten nemen.
  • Tegenwoordig is er een nieuw medicijn (trilostane) dat de hormonen die vrijkomen bij Cushing onderdrukt. Deze behandeling moet wel geregeld gecontroleerd worden met bloedonderzoek.
  • Verder is het mogelijk om met een bepaald medicijn de bijnieren kapot te maken. Hierdoor kan er geen hormoon meer worden aangemaakt en is de Cushing over. Wel zal je hond levenslang medicatie moeten krijgen om een juiste dosis bijnierhormoon te houden.

Bespreek deze mogelijkheden eens met je dierenarts. Er is namelijk wel onderzoek voor nodig om te weten waar de tumor zich bevindt. En het is geheel afhankelijk wat je zelf wilt. Als je besluit om niet te gaan behandelen, en wanneer de problemen erger worden, moet je bij jezelf nagaan wanneer je stopt.

Naar het Vragenoverzicht

Laatste aanpassing 1-06-2008 | © 2018 Stijn Peters