Eerder Gestelde Vragen

Epilepsie bij katten

VRAAG

Ik heb een cyperse kat van 5 jaar. De laatste tijd kwijlt hij heel veel als hij op schoot ligt of zijn hoofd valt langzaam om. Als hij dan ligt te slapen voel je vaak zijn spieren in zijn snoetje/staart/pootjes samentrekken en bewegen. Ik dacht altijd dat hij dan droomde. Ook is hij een paar keer van een richeltje afgevallen. Nu gebeurde het gisteren dat hij heel raar begon te bewegen en te doen (samentrekken?) en daarbij ook de hele bank onderplaste. Ik vraag me af of dit epilepsie is en hoe ernstig dat kan zijn? Moet een kat daar medicijnen voor slikken?

ANTWOORD

Katten die dromen bewegen vaak in hun slaap. Dus dat kan heel goed. Het omvallen is een ander verhaal. Vooral de spiertrekkingen en het laten lopen van de urine zijn verdacht voor epilepsie. Epilepsie wordt bij katten vaak veroorzaakt door een andere aandoening. Daarom is het zaak om eerst uit te vinden of dat het geval is. Een makkelijke manier is om bij je dierenarts bloed van je kat te laten onderzoeken. Op die manier kan van de belangrijkste organen worden bekeken of ze nog goed functioneren.

Daarna is het belangrijk om te bekijken of medicatie nodig is. Meestal wordt na een eerste epileptische aanval nog afgewacht tot ook de tweede is geweest. Soms blijft het maar bij een aanval. Als de tweede aanval kort na de eerste volgt -meestal houden we een periode van maximaal 2 weken aan - wordt gestart met medicatie (fenobarbital). De medicatie is bedoeld om de periode tussen de aanvallen te verlengen. Door de medicijnen kunnen de dieren wel sloom worden. Het is wel belangrijk om het effect van de medicijnen te laten controleren door je eigen dierenarts.

Naar het Vragenoverzicht

Laatste aanpassing 1-06-2008 | © 2018 Stijn Peters