Eerder Gestelde Vragen

Veulen met erfelijke huidaandoening

VRAAG

Er is bij ons een ziek veulen geboren. Op het spronggewricht en in de oksels laat de huid los, aan beide zijden van het dier. Daaronder zie je gewoon het vet op het bot liggen. Op sommige plaatsen zie je het bot zelf ook. Volgens de dierenarts heeft het diertje problemen met het aanmaken van bindweefsel. Ik wil er graag meer over weten.

ANTWOORD

De huid is opgebouwd uit verschillende lagen. Een van die lagen is het bindweefsel. Bindweefsel bevat verschillende stoffen als collageen en elastine, die de huid haar elasticiteit en stevigheid geven. Normaal gesproken zullen wondjes in de huid vanzelf genezen. Bij kleine wondjes zal voornamelijk de elasticiteit zorgen voor het samentrekken van de wond. Als de huid minder elastisch is blijft zo'n wond open staan met alle gevolgen van dien.

Wat bij jouw veulen aan de hand kan zijn is dat er bepaalde stoffen in de huid ontbreken. In dit geval is het meest waarschijnlijke de collageen die ontbreekt of onvoldoende aanwezig is. Hierover meer op de website over erfelijke bindweefselziekten.

Een andere oorzaak kan zijn dat het afweerstelsel in de war raakt en zijn eigen cellen aanvalt (men noemt dit een auto-immuun reactie). In dit geval krijg je een ontstekingsreactie in de huid en/of spieren (dermatomyositis). Meer hierover op een website over erfelijke huidaandoeningen.

Het probleem met dit soort aandoeningen is dat ze niet meer over gaan. De oorzaak ligt namelijk binnen het dier. In het geval van een auto-immuun reactie is dit vaak nog te onderdrukken met bepaalde medicijnen, maar het zal nooit geheel verdwijnen. Daarnaast zijn de aandoeningen vaak niet beperkt tot de huid of de spieren, maar zijn vaak ook gewrichten erbij betrokken. Dit kan uiteindelijk tot vervelende klachten lijden bij het dier.

Dergelijke ziekten zijn vaak erfelijk. Het gaat dan om een fout in het DNA (waar het erfelijk materiaal in ligt opgeslagen). De ouders van het dier hoeven daarbij nergens last van te hebben. Maar door het combineren van hun DNA is er iets gebeurd waardoor het lichaam van het veulen ergens de fout in gaat.

Naar het Vragenoverzicht

Laatste aanpassing 1-06-2008 | © 2018 Stijn Peters