Eerder Gestelde Vragen

Kreupel paard

VRAAG

Ik rij al een tijdje op een manège. Nu gaat die manège sluiten en worden alle paarden verkocht. Ook mijn lievelingspaard. Ik overwoog om haar te kopen, dus nam ik een dierenarts mee. Toen hij haar liet lopen (draven) en de buigproef deed, bleek echter dat ze rechtsachter kreupel was. Hij gaf me de raad haar niet te kopen en zei dat die aandoening alleen maar erger zou worden en nooit zou genezen. Maar je kan je wel voorstellen dat ik niet zo gemakkelijk mijn merrie kan vergeten. Is kreupelheid te genezen? En zo ja, met welke middelen? Ik heb wat gelezen over MSM, kan dat de kreupelheid wegnemen of alleen maar de symptomen?

ANTWOORD

Het verloop van een kreupelheid bij een paard is onvoorspelbaar. Kreupelheid is een symptoom. Het is vergelijkbaar als met het stoten van je been. Je hebt pijn aan je been en wilt het niet meer belasten (je bent dan kreupel). Bij dit paard is dat hetzelfde, alleen is de oorzaak van haar kreupelheid nog niet bekend. Er zijn heel veel oorzaken voor kreupelheid bij paarden. De dierenarts kan een onderzoek doen naar de oorzaak van de kreupelheid. De buig- en strekproeven zijn daar onderdeel van.

Wanneer de dierenarts de kreupelheid in een bepaald deel van het been heeft gevonden, kan hij daar verder onderzoek naar doen. Zo kan hij het onderbeen op deze plek verdoven om te zien waar de kreupelheid vandaan komt (bijvoorbeeld uit de hoef, enkel, hak, knie of vanuit de botten). Ook kunnen er röntgenfoto's gemaakt worden door je dierenarts. Op deze foto's zijn de botten te zien. Wanneer de kreupelheid veroorzaakt wordt door een afwijking aan de botten, dan is die vaak (maar zeker niet altijd) te zien. Daarnaast zijn er nog andere onderzoeken die gedaan kunnen worden. Ik raad je dan ook aan om contact op te nemen met je dierenarts om te vragen wat de mogelijheden zijn en welke onderzoeken hij al gedaan heeft.

Je tweede vraag was of er middelen zijn die helpen tegen kreupelheid. Zoals ik al schreef is kreupelheid een uiting van pijn. zolang je de oorzaak van die pijn niet wegneemt zal de kreupelheid blijven bestaan. Pijnstillers nemen alleen de pijn weg. Ze doen niets aan de oorzaak. En door pijnstillers belast het paard haar been weer, waardoor het probleem zelfs kan verergeren. Middelen die de kreupelheid wegnemen zijn er helaas niet.

Mijn advies is dan ook om in overleg met je dierenarts een besluit te nemen over verder onderzoek naar de oorzaak van de kreupelheid. Neem daarna een besluit waar je beide achter staat. De dierenarts gaat er vanuit dat je het paard wil kopen om haar te berijden. Uit die visie heeft hij aangeraden om een kreupel paard niet te kopen. Natuurlijk speelt er voor jou meer mee, want je hebt inmiddels ook een band met Patchoulli. Je moet alleen bedenken dat het onderzoek van de dierenarts ook geld kost. Er kan dan alsnog uit blijken dat de kreupelheid niet te genezen is. Maar misschien kan de dierenarts je dan wel een indicatie geven van de ernst van de kreupelheid. En jij moet bij jezelf nagaan wat je doet als ze na de koop zo kreupel wordt dat ze niet meer te berijden is.

Naar het Vragenoverzicht

Laatste aanpassing 1-06-2008 | © 2018 Stijn Peters