Eerder Gestelde Vragen

Schurend paard

VRAAG

Ik heb onlangs een paard gekocht en hij schuurt een beetje aan zijn staart. Volgens de eigenaar gebeurt dit sinds kort en is het een teveel aan eiwit. Hij was van het zomer zeer dik, namelijk. Heeft dit inderdaad met eiwit te maken?

ANTWOORD

Het schuren komt waarschijnlijk door jeuk en dat kan veel oorzaken hebben. Het is erg lastig om de precieze oorzaak te achterhalen zonder het paard gezien te hebben. De vorige eigenaar denkt aan teveel eiwitten in het bloed. Er wordt verondersteld dat er een relatie is tussen eiwitten en jeuk. Men denkt dat een teveel aan eiwitten een allergie (zoals staart- en maneneczeem) in de hand zou kunnen werken. Maar dit is niet iets wat met zekerheid te zeggen is.

Ik heb hieronder enkele mogelijke oorzaken van jeuk op een rijtje gezet:

  • Staart- en maneneczeem overgevoeligheidsreactie tegen bepaalde vliegende insecten. Door de jeuk ontstaan vaak kale plekken die moeilijk genezen. Met behulp van een vliegendeken kunnen de vliegen op afstand worden gehouden.
  • Schurft veroorzaakt door een mijt, geeft kale plekken en uiteindelijk korsten over het hele lichaam.
  • Luizen veroorzaken voornamelijk jeuk.

Door een keer langs te gaan bij de dierenarts kom je er waarschijnlijk snel achter. Die kan namelijk meer zien en onderzoeken aan het paard. Hij/zij kan ook een goede behandeling instellen als dat nodig blijkt te zijn.

Naar het Vragenoverzicht

Laatste aanpassing 1-06-2008 | © 2018 Stijn Peters