Eerder Gestelde Vragen

Konijn verliest haren

VRAAG

Mijn konijn verliest veel haren, maar zij is heel erg levendig, eet goed en poept ook goed. Ik denk dat zij niet in de rui is, maar dat het iets anders is. Ik weet dat alleen niet zeker. Heb jij enig idee wat het zou kunnen zijn?

ANTWOORD

Er zijn veel verschillende oorzaken voor haaruitval. Ten eerste kan het natuurlijk gewoon zijn dat je konijn in de rui is. Vaak ruien konijnen aan het eind van de zomer. En met de vroege zomer van dit jaar is het niet verwonderlijk als je konijn een beetje van slag is. Het haarverlies tijdens de rui blijft wel beperkt, het duurt meestal tot drie weken en ze worden dan niet kaal!

Duurt het verharen langer dan drie weken en kaal begint te worden, dan is er waarschijnlijk toch iets ander aan de hand. Je zou dan kunnen denken aan een schijnzwangerschap (natuurlijk alleen bij vrouwelijke konijnen) of schimmel. De schimmel is vaak ook besmettelijk voor mensen, en geeft dan ronde rode plekken die vanuit het centrum weer genezen. De aandoening wordt dan ook ringworm genoemd (ondanks dat het geen "worm" is die het veroorzaakt).

Heeft je konijn kale plekken en krabt ze zich ook veel, dan kun je denken aan mijten. Dat zijn kleine parasieten (zoals vacht- of schurftmijt) die zich in de huid nestelen en hier een ontsteking veroorzaken. Deze zijn ook vaak besmettelijk voor andere (huis)dieren en kunnen jeuk bij mensen veroorzaken.

Voor de normale rui is natuurlijk geen behandeling nodig. De schijnzwangerschap kan door de dierenarts worden behandeld door het konijn te steriliseren. Schimmel en mijt worden bestreden met zalfjes respectievelijk druppels.

Naar het Vragenoverzicht

Laatste aanpassing 1-06-2008 | © 2018 Stijn Peters