Eerder Gestelde Vragen

Kattengrit etende kat en Bloedarmoede

VRAAG

Mijn nieuwe aanwinst, een superlief asielpoesje van 2,5 jaar, heeft de rare gewoonte om kattengrit te eten. Als ik het zie haal ik haar bij de bak weg. Maar ik ben zo bang dat het klonten in haar maagje veroorzaakt en dat ze daar last van krijgt. Ik heb trouwens ooit gelezen dat het eten van grit kan wijzen op bloedarmoede. Is dat zo en wat zijn andere kenmerken van bloedarmoede? Kan het zijn dat ze er lusteloos van wordt? Ik vond haar een beetje stil, maar dacht dat dat kwam doordat ze nog aan haar nieuwe omgeving en haar nieuwe baasjes moet wennen. Ik hoop dat je me antwoord kan geven. Ik kijk in ieder geval uit naar ander grit.

ANTWOORD

Het probleem met katten uit het asiel is natuurlijk dat je niet weet wat de geschiedenis is van het dier. Het kan zijn dat hij plotseling kattengrit is gaan eten in het asiel. Dit kan bijvoorbeeld komen door stress. Onder de stress - van in een kleine kooi opgesloten zijn - kunnen ze rare gewoonten aannemen om op die manier het stressgevoel te verminderen (bijvoorbeeld ijsberen, loos kauwen etc.). Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de kat zijn hele leven lang al kattengrit opeet.

Over de relatie van het eten van kattengrit en bloedarmoede heb ik nog nooit gehoord. Wel is het zo dat dieren met een ijzertekort vreemde voorwerpen kunnen gaan eten. IJzer heeft een dier nodig om rode bloedcellen aan te maken, maar met de huidige vorm van voeding komt een ijzertekort niet meer voor.

Het meeste kattengrit valt vrij snel uit elkaar in de maag omdat er veel vocht bij komt. Ik denk dat - zolang ze geen al te grote hoeveelheden binnen krijgt - het geen probleem zal zijn. Ik zou wel proberen het zoveel mogelijk te beperken.

Bij bloedarmoede (ook wel anemie genoemd) heeft het dier een tekort aan rode bloedcellen. Deze bloedcellen zijn verantwoordelijk voor het transport van zuurstof door het lichaam. Zaken die bij bloedarmoede kunnen opvallen zijn:

  • Bleke slijmvliezen (neus/bek is minder rood dan normaal)
  • Slecht uithoudingsvermogen (sneller moe na inspanning)
  • Sloom (niet spelen)

Er zijn veel oorzaken voor bloedarmoede. Grofweg zijn die te verdelen in:

  • Probleem bij bloedaanmaak (bijvoorbeeld bij te weinig ijzer in de voeding of een vitaminetekort)
  • Versnelde afbraak (bij verschillende ziekten en bloedparasieten)
  • Verlies van bloedcellen (bij een darm- of nierprobleem)

Elke primaire oorzaak zal naast de bloedarmoede nog andere symptomen kunnen geven. Mocht de kat dus ziek aandoen dan raad ik je aan even langs de dierenarts te gaan. Mocht je toch nog naar de dierenarts moeten i.v.m. de jaarlijkse vaccinatie dan kun je hem vragen om je katje even op bloedarmoede te laten controleren.

Denk overigens niet meteen aan bloedarmoede bij jouw kat, want je hebt hem natuurlijk nog niet zo lang. De meeste katten moeten inderdaad wennen aan een nieuwe omgeving. Probeer met haar te spelen en te kijken hoe actief ze is. Als ze snel buiten adem is of niet actief, dan kun je ter controle even naar de dierenarts.

Naar het Vragenoverzicht

Laatste aanpassing 1-06-2008 | © 2018 Stijn Peters