Eerder Gestelde Vragen

Hond met bultje

VRAAG

Ik heb een 8 jaar oude fox terriër. Ze is een lieve hond die nooit wat mankeert. Nu heeft ze een klein glazig grijs bultje op haar hoofd naast haar oor. Het is even weg geweest en nu is het weer terug. Ze heeft er verder geen last van. Weet jij missschien wat dat is?

ANTWOORD

De oorzaak van bultjes kan heel divers zijn. Als het gaat om maar één plekje dan kan het een ontsteking zijn van het haarzakje door bacteriën. Bij de oudere hond komen dit soort ontstekingen nogal eens voor, bijvoorbeeld een talgklierontsteking.

Daarnaast zou het een beginnende schimmelinfectie kunnen zijn. Die plekken breiden zich vaak wat uit. De haren op de plek zullen afbreken en verdwijnen. Schimmel is goed te behandelen met een anti-schimmelmiddel. Let wel op met schimmel, want er zijn soorten die op de mens over kunnen gaan! Zij geven dan rond plekken die zich uitbreiden. Van binnenuit geneest de schimmel, waardoor het uitziet als een rode cirkel (wordt ook wel ringworm genoemd, geen worm dus maar schimmel). Mocht je dergelijke plekken hebben dan kun je voor de behandeling naar de huisarts.

Heeft je hond op meerdere plekken dit soort bultjes (controleer vooral de kop, de binnenkant van de oren en de poten), dan kunnen er ook andere oorzaken van zijn. Zo zijn er allergiën die opeens de kop op kunnen steken (vergelijkbaar met hooikoorts bij de mens). Deze plekken jeuken vaak erg, waardoor de dieren gaan schuren en krabben. Als ze even niet in contact komen met de stof waar ze allergisch voor zijn verdwijnt het vaak vanzelf.

Natuurlijk moet je ook altijd beducht zijn op tumoren. Deze kunnen op elke plek op het lichaam ontstaan. Een tumor kan goed- of kwaadaardig zijn.

Om zeker te zijn van wat de plek is kun je het beste langs de dierenarts gaan. Tijdens het onderzoek kan het bultje het beste aangeprikt worden met een naaldje. De cellen die uit de bult gehaald worden kunnen door een patholoog onder de microscoop worden bekeken. Veelal kan op die manier een goede diagnose worden gesteld.

Naar het Vragenoverzicht

Laatste aanpassing 1-06-2008 | © 2018 Stijn Peters