Eerder Gestelde Vragen

Fistelwond bij hond

VRAAG

Ik heb een vraag, hopelijk kun je me hier wat meer inzicht in geven. Het gaat om een labrador die op zijn hoofd vermoedelijk een fistelwond had. Na de antibiotica is de dikte verdwenen, maar nu blijf ik eigenlijk met de vraag zitten, wat is een fistelwond eigenlijk en hoe kan dat ontstaan? Misschien dat jij me hierin wat duidelijkheid kunt en wilt geven?

ANTWOORD

Een fistel is een open verbinding tussen de huid en een hol orgaan of tussen twee holle organen onderling. Dit kan bijvoorbeeld een verbinding zijn van de speekselklier met de huid. Fistels treden in principe op na een ontsteking in het holle orgaan. De ontsteking breidt zich uit en breekt dan door naar bijvoorbeeld de huid. Hierbij zal een deel van het wondvocht afvloeien.

Mocht het zo zijn dat de oorspronkelijke ontsteking (spontaan) geneest dan kan het fistel achter blijven. Door het fistel blijft er een continue opening tussen het orgaan en de huid. Door deze opening kan allerlei vuil in het orgaan komen en weer voor een ontsteking zorgen. Vaak wordt er bij een fistel voor gekozen om deze geheel te verwijderen of open te leggen.

Zoals je schrijft is de fistelwond bij jouw hond behandeld met antibiotica. Antibiotica helpt in principe goed tegen een ontsteking, omdat die meestal veroorzaakt wordt door bacteriën. Als hierbij de huid zich herstelt en de fistel zich sluit moet het verder geen problemen meer opleveren. Mocht de bult weer terugkomen, ga dan direct naar de dierenarts. Het is dan misschien beter om de fistel chirurgisch te laten verwijderen.

Naar het Vragenoverzicht

Laatste aanpassing 1-06-2008 | © 2018 Stijn Peters