Eerder Gestelde Vragen

Kat verhaart moeilijk

VRAAG

Mijn bijna 2 jarige poes is ineens van een hele mooie en gladde vacht naar een ruwe vettige vacht gegaan. Ze haart ongelofelijk veel en ik kan elke dag 1 uur borstelen en nog blijft er haar afkomen. Het kan zijn omdat mijn poes de deur niet uitgaat, omdat ze dan compleet in de stress schiet. Ik hoef ook niet te proberen haar te wassen want dan heb ik mijn armen openliggen. Wat kan ik aan die vacht doen en waar zou het aan kunnen liggen?

ANTWOORD

Bij een jonge kat zou ik me niet al te veel zorgen maken om de vacht. Dit jaar is het weer zo wisselvallig dat een heleboel dieren moeite hebben om door de rui heen te komen. De dode haren blijven dan vervolgens in de vacht hangen en kunnen leiden tot klitten. Je ziet dit nogal eens bij katten die vrij plotseling erg veel haren verliezen. Bij katten met overgewicht kan haarverlies sneller leiden tot klitten, omdat ze vanwege hun grootte zichzelf niet goed schoonhouden. Mocht je kat overgewicht hebben dan is het verstandig haar af te laten vallen.

Enige hulp bij het verharen van je kat is denk ik welkom. Kam haar dagelijks met een stevige kam. Beloon haar na het kammen met een snoepje dat ze lekker vindt, zodat ze het kammen steeds fijner vindt. De klitten kun je er het beste uitknippen (met de kam eronder en boven de kam knippen, zodat je niet in de huid knipt). Ik zou haar maar niet wassen als ik jullie was.

Naar het Vragenoverzicht

Laatste aanpassing 1-06-2008 | © 2018 Stijn Peters