Eerder Gestelde Vragen

Reu met een binnenbal

VRAAG

Ik ben nu al bij 2 verschillende dierenartsen geweest, en beide zeggen ze wat anders. Mijn hond van drie maanden, heeft maar 1 ingedaald balletje. De reu die voor de dekking gebruikt is, heeft meerdere pups gehad waarbij de ballen later alsnog indaalde. Moet ik nu gewoon nog even afwachten of het 2e balletje ook nog indaalt of moet ik met hormonen beginnen? Maakt het wat uit als dat 2e balletje niet indaalt?

ANTWOORD

Het indalen van de balletjes kan tot 6 maanden leeftijd nog gebeuren. De kans dat de bal nu nog indaalt is erg klein, maar na 6 maanden kun je er van uitgaan dat het niet meer gebeurt. Er kan nog een medicijn worden geprobeerd dat de indaling mogelijk versnelt. Dit middel werkt echter niet bij elke hond. Dat de bal nog niet is ingedaald kan nú nog niet veel kwaad voor je hond. Je kunt dus nog afwachten tot je hond 6 maanden is. Wanneer de bal niet meer indaalt, zul je je hond moeten laten castreren. De bal die niet indaalt staat dan namelijk bloot aan de lichaamstemperatuur. Die is hoger dan de temperatuur in de balzak. Een te hoge temperatuur is slecht voor de bal. Hij ontwikkelt zich niet goed en kan na een aantal jaar zelfs uitgroeien tot een tumor. Om dat te voorkomen is het advies dat een hond (ouder dan 6 maanden) met een binnenbal, wordt gecastreerd.

Het grootste deel van de niet-ingedaalde ballen bevindt zich in de lies, net voor het zogenaamde lieskanaal. Om de binnenbal te verwijderen wordt een kleine snede gemaakt in de lies. Ligt de bal niet voor het lieskanaal, dan moet de buikholte worden geopend. De snede wordt dan groter, omdat er in de buikholte moet worden gezocht naar de bal. Die kan uiteindelijk zelfs bij de nier liggen. De ingedaalde bal kan op de normale manier worden verwijderd.

Vertraagd of niet indalen van de ballen is erfelijk. Dat is ook de reden dat meerdere dieren van dezelfde reu dit probleem hebben. Het is aan te raden om deze reu dan ook niet meer voor de fok te gebruiken.

Naar het Vragenoverzicht

Laatste aanpassing 1-06-2008 | © 2018 Stijn Peters