Eerder Gestelde Vragen

Kat in het verband

VRAAG

Mijn kat zit met zijn voorpoot in het gips. Het gips moet er 3 weken om blijven zitten. Nu heb ik gehoord dat iedere week het gips eraf gehaald moet worden om te kijken of alles wel goed gaat en vervolgens moet er weer nieuw gips om. Klopt dat? Ik heb daar namelijk nog nooit over gehoord.

ANTWOORD

Echt gips wordt niet toegepast bij katten en honden. Meestal zal het gaan om een spalkverband. Hoe lang dit verband kan blijven zitten is afhankelijk van het probleem waarmee je kat zit. Voor de meeste aandoeningen wordt het verband zolang mogelijk om een poot heen gelaten. Een spalkverband wordt gebruikt om twee botdelen, die eigenlijk al op hun plek zitten, ook op hun plek te houden. Wanneer de botdelen op hun plek zitten dan kan het verband gewoon blijven zitten.

Waar je wel op moet letten is op de delen die niet in het verband zijn gezet. Steekt er een teentje uit het verband , voel het dan iedere dag even na of het niet dik en gezwollen aanvoelt of juist koud (is het even koud dan mag dat). De meeste dieren geven aan wanneer een verband te strak zit, door er na een paar dagen aan te gaan bijten. Als hij dat meteen al deed zegt dat natuurlijk niks. Vertrouw je het niet, meld je dan bij je dierenarts.

Naar het Vragenoverzicht

Laatste aanpassing 1-06-2008 | © 2018 Stijn Peters