Eerder Gestelde Vragen

Zalf in de conjunctivaal zak

VRAAG

Ik heb vanmiddag een tube bij de dierenarts gekregen. Dat moet ik in of op mijn hond zijn CONJUNCTIVAAL ZAK doen! Maar wat is dat?

ANTWOORD

Bedankt voor je bericht. Tussen de wimpers van het onderooglid en het oog zit een stukje rood slijmvlies dat de conjunctivaalzak wordt genoemd. Dit deel van de huid is zo gevormd dat tranen niet meteen van het oog aflopen. Bij bepaalde rassen, zoals de Sint Bernhard, is de conjunctivaalzak heel erg ruim. Bij die dieren zie je de conjunctivaalzak heel duidelijk onder het oog zitten.

Met oogzalf is het van belang dat je niet met de tube in het oog komt. Houdt de tube vast in een hand en steun daarmee op de kop van je hond, net iets boven zijn oog. Met je andere hand trek je het onderste ooglid wat naar beneden. Dan knijp je in de tube en laat je de oogzalf op het rode slijmvlies vallen. Op deze manier kun je nooit met de tube in zijn oog komen, omdat de hand met tube steunt op zijn kop. Mocht je hond bewegen dan beweegt je hand gewoon mee. Als mijn uitleg niet duidelijk is raad ik je aan naar je dierenarts te gaan en hem - of de assistente - te vragen om het een keer voor te doen.

Naar het Vragenoverzicht

Laatste aanpassing 1-06-2008 | © 2018 Stijn Peters