Eerder Gestelde Vragen

ECG van een paard

VRAAG

Ik ben een student paardenhouderij en moet informatie verzamelen over het ECG bij paarden. Nou hoopte ik dat jij mij daarbij kan helpen.

ANTWOORD

Met een ECG kun je de elektrische activiteit van het hart in beeld brengen. Een ECG wordt gemaakt door minimaal drie elektroden met de huid te verbinden. Het resultaat is een strook met verschillende lijntjes. Als er iets mis is met het hart kun je dat vaak zien aan het ECG.

Er bestaan wel heel wat boeken over het ECG, die je overal in bibliotheken kunt vinden. Het hoeft namelijk niet specifiek over het ECG bij paarden te gaan, want het ECG van paarden is niet afwijkend van dat van andere dieren (inclusief de mens). Het ECG is wel een belangrijk onderdeel van de diagnostiek bij paarden, omdat het paard er natuurlijk voor bedoeld is om te presteren. En een paard met een slecht hart moet er dan ook snel "tussen uit gehaald" worden.

Wil je een specifieke informatie over het ECG van het paard, zoek dan eens op "equine ECG" via www.yahoo.com. Maar kijk uit, want er is ook een zwangerschapshormoon bij het paard dat eCG heet.

Naar het Vragenoverzicht

Laatste aanpassing 1-06-2008 | © 2018 Stijn Peters