Eerder Gestelde Vragen

Schijnzwanger hangbuikzwijn

VRAAG

Een van mijn hangbuikzwijnen (van 8 jaar oud) was in eerste instantie schijnzwanger (geconstateerd door een veearts) en heeft hiervoor een hormoonspuit gehad. Maar ze blijft een enorme strakke, dikke buik houden en begint nu ook zwaar te ademen. De schijnzwangerschap resulteerde in nestdrang en bescherming hiervan, ze keerde zich soms ook tegen mij. Nu de hormoonprik geen effect heeft is de veearts bang dat er iets ernstigs aan de hand is, vooral ook omdat ze dus zwaar begint te ademen en ze weinig meer beweegt. De veearts heeft als optie inslapen aangedragen indien het niet verbeterd, temeer omdat hanguikzwijnen slecht tegen narcose kunnen. Kun jij eens navragen of dit gedrag vaker voorkomt of wat het eventueel zou kunnen zijn? Als het niet anders kan dan laten we haar inslapen, maar ik hoop op herstel of een andere diagnose.

ANTWOORD

Het beeld dat u beschrijft kan natuurlijk meerdere oorzaken hebben. Als u er zeker van bent dat het varken niet zwanger is zou ik denken aan een baarmoederontsteking. Hierbij komt het wel eens voor dat er slijm of vocht uit de vagina loopt. De dierenarts kan ook een echo maken van de buik. Hij kan de baarmoederontsteking ook behandelen. Mocht hij niet precies weten hoe, dan kan hij het beste contact opnemen met de afdeling Varken van de faculteit diergeneeskunde Utrecht of met een andere dierenarts.

Mocht het varken geopereerd moeten worden dan is het inderdaad zo dat dit risicovol is bij hangbuikzwijnen. Natuurlijk is dit wel een optie, die de voorkeur heeft boven het laten inslapen. Mocht uw dierenarts niet de mogelijkheden hiervoor hebben dan zou u zich eventueel kunnen laten doorverwijzen naar een specialistische kliniek. Mocht u er geen weten dan kunt u mij uw woonplaats doorgeven en zal ik even informeren bij de afdeling Varken.

Natuurlijk kan de dikke buik ook los staan van de schijnzwangerschap. Er kunnen dan andere oorzaken voor zijn.

Naar het Vragenoverzicht

Laatste aanpassing 1-06-2008 | © 2018 Stijn Peters