Eerder Gestelde Vragen

Salmonella bij reptielen

VRAAG

Jij hebt een case verzonnen over een baardagaam met gezondheidsproblemen. Zelf zijn mijn kinderen ook in het bezit van 2 jonge - overigens gezonde - baardagamen. Wat mij een beetje ongerust maakt is het feit dat je telkens weer iets leest over salmonella bij deze reptielen. Nu is mijn vraag: Weet jij of ze deze bacterie altijd bij zich hebben. Hoe zou je dit kunnen herkennen? Ik vind het vooral een beetje eng omdat mijn kinderen ze weleens vasthouden en ik niet wil dat ze deze bacterie kunnen oplopen. Uiteraard moeten ze sowieso na het vasthouden hun handen wassen.

ANTWOORD

Het is inderdaad zo dat veel reptielen ziektekiemen bij zich dragen zonder dat ze daar zelf ziek van worden. Ze kunnen deze ziektekiemen wel uitscheiden. Salmonella is een van deze ziektekiemen. Deze bacterie wordt overgedragen via de ontlasting en de urine. Vooral na een periode van stress (verplaatsing, zwangerschap etc) worden er meer bacteriën uitgescheiden. Omdat de reptielen zelf niet ziek worden van Salmonella, is het dus onmogelijk om te achterhalen of uw dieren de bacterie dragen.

Iedereen kan in feite Salmonella oplopen. De ziekte verloopt vaak ernstiger bij kinderen, ouderen, zwangeren en mensen met een slechte afweer. Om te voorkomen dat u of uw kinderen ziek worden van de baardagamen is een goede hygiëne dus vereist. Zoals u zelf ook al schrijft laat u uw kinderen altijd de handen wassen nadat ze met de baardagamen hebben gespeeld. Dit lijkt me heel verstandig. Het beste kunnen ze hun handen met zeep wassen. Zorg ervoor dat uw kinderen alleen onder toezicht met de dieren spelen. En let er op dat ze niet in contact kunnen komen met de ontlasting van de baardagamen, bijvoorbeeld tijdens het schoonmaken van het verblijf. Is dit toch het geval dan wederom handen laten wassen.

Let verder ook op de ziektesymptomen bij de mens: diarree, koorts en buikpijn. Raadpleeg bij ziekte direct uw huisarts en vertel hem dat u reptielen in huis heeft, waardoor de kans op een besmetting met Salmonella aanwezig is.

Naar het Vragenoverzicht

Laatste aanpassing 1-06-2008 | © 2018 Stijn Peters